“Ik kijk met een erg voldaan gevoel terug op mijn jaren bij Rijkswaterstaat”


Ronald de Wit is al sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht binnen Rijkswaterstaat. De geboren en getogen Groninger, die inmiddels al heel wat jaren woonachtig is in Lelystad, ging een kwarteeuw geleden aan de slag bij het uitvoerende agentschap. Onlangs trok hij de deur (voorlopig) voor het laatst achter zich dicht. “Ik kijk met een erg voldaan gevoel terug op mijn jaren bij Rijkswaterstaat.”

Advocatencultuur
Toch was de keuze voor Rijkswaterstaat niet zo vanzelfsprekend als die wellicht lijkt. Na het afronden van de lerarenopleiding Economische Wetenschappen en Recht, werkte De Wit een blauwe maandag in het onderwijs. Al snel bleek dat niet helemaal te zijn wat hij zocht. In de periode daarna werkte hij nog enkele jaren voor een accountantskantoor. “Dat was het ook niet voor mij. De advocatencultuur was niet mijn cultuur, daar paste ik niet tussen. Ik miste in die wereld vooral het menselijke aspect.”

Hoofdpijndossier
Daarna raakte de loopbaan van De Wit in een stroomversnelling. Via een studievriend kwam hij voor het eerst in aanraking met het werken als zelfstandige, waarna hij in 1993 voor zichzelf begon. In dat jaar maakte hij voor het eerst kennis met Rijkswaterstaat. Veertien jaar en talloze opdrachten verder, stond De Wit in 2007 voor zijn lastigste opgave bij het uitvoerend agentschap. “Ik kreeg de opdracht om een centraal factuuradres in te richten om de administratieve afhandeling te centraliseren. Toen pas bleek hoe incompleet de administratie was. Dat was met recht een hoofdpijndossier, zeker ook omdat de inrichting binnen een paar maanden geregeld moest worden. Al met al een hele klus.”

Mooie ervaring
De Wit koesterde al geruime tijd de wens om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een gemeente. In 2011 kreeg hij deze kans op een presenteerblaadje aangeboden. “Ik werd door de gemeente Amsterdam benaderd om als projectleider optimalisatie fietspunten een maatschappelijke kosten-batenanalyse te maken voor het fietsparkeren, het beheer van fietsparkeerpunten eens onder de loep te nemen en het fietsparkeerbeleid opnieuw vorm te geven. Een mooie ervaring.”

Na het afronden van zijn hoofdstedelijke klus, werd De Wit in 2012 benaderd door Van Dijk Employment Services. “Met de vraag of ik als project- / programmabeheerser aan de slag wilde voor het programma Beter Benutten van Rijkswaterstaat. Daar had ik wel oren naar. Binnen het programma werkten Rijk, regio en bedrijfsleven samen om in de drukste regio’s de bereikbaarheid over weg, water en spoor te verbeteren. Het vervolgprogramma richtte zich op het verkorten van de reistijd in de drukste gebieden. Na een stroef begin, hebben de programma’s geleid tot minder vertraging in de spits en minder reistijd in de betreffende gebieden. Resultaten om trots op te zijn.”

Nieuwe uitdaging
Als adviseur programmabeheersing / monitoring en evaluatie bij Rijkswaterstaat focuste De Wit zich tot voor kort op de inzet van innovatieve ICT-oplossingen, oftewel smart mobility. Na het aflopen van zijn contract, koos hij ervoor om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. “Samen met consultant Jop Verhulst speur ik naar een passende nieuwe opdracht, binnen of buiten Rijkswaterstaat. We zijn inmiddels zo goed op elkaar ingespeeld, dat ik er alle vertrouwen in heb dat dat goed gaat komen.”

Copyright ©2019 - Van Dijk Employment Services