Erik van Soest: “Soms zit je in een weiland en soms zit je in de binnenstad in de achtertuin van mensen. ”


Erik van Soest werkt al 12 jaar via Van Dijk Employment Services aan verschillende opdrachten in de geotechniek. Op dit moment bij Rijkswaterstaat en Waternet.

Maar liefst 27 jaar werkt Erik al in de geotechniek. Na het halen van zijn vwo-diploma begint hij aan de opleiding civiele techniek. Hij studeert af in de geotechniek en start daarmee zijn professionele loopbaan. In loondienst, met hier en daar een uitstapje naar de detachering. Na een aantal jaar besluit hij zijn kennis uit het werkveld te delen met de nieuwe generatie ‘geotechniekers’ en maakt hij de switch naar het onderwijs. “Ik ben het vak civiele techniek gaan geven op Hogeschool Inholland. Ik heb het 4 jaar lang gecombineerd: 3 dagen onderwijs, 1 dag aan een opdracht in de praktijk. Die combinatie was erg leuk en waardevol, omdat ik interessante cases uit de praktijk kon gebruiken voor de lessen.”

Vanuit het onderwijs naar Van Dijk
Het lesgeven vindt Erik leuk om te doen, maar de sfeer op de werkplek begint hem tegen te staan. “Er was veel negativiteit bij mijn collega’s en dat gaf mij weinig energie. Een oud-collega, Ron Hart, toen werkzaam bij het Hoogheemraadschap van Delfland, belde mij aan het begin van de zomer 2006 op met de boodschap: ‘Hé leraar, jij hebt straks 10 weken vrij in de zomer en ik moet straks 7 stuwen funderen in de binnenstad van Delft en dat ga jij voor me doen.’ Dat heb ik toen gedaan.”

De opdracht liep via een ander bureau, maar Erik kwam al snel Jan van Workum (commercieel directeur) tegen bij Delfland en dat klikte meteen. “Uiteindelijk ben ik in 2010 via Van Dijk Employment Services begonnen bij Rijkswaterstaat, ben ik gestopt met het onderwijs en fulltime in de geotechniek gaan werken. Vooral op projecten in de dijken- en wegenbouw.”

Slimme, technische oplossingen
Op dit moment heeft Erik 2 opdrachten lopen via Van Dijk: als adviseur geotechniek bij Rijkswaterstaat en als adviseur geotechniek en waterkeringen bij Waternet. Bij Waternet houdt hij zich voornamelijk bezig met het toetsen en versterken van regionale waterkeringen. “In Nederland heb je, vooral in het westen van het land, veel polders. Die polders hebben dijken en die dijken houden de polder droog en de inwoners in leven. Daar kun je allemaal berekeningen voor maken. Is het bijvoorbeeld klei, veen of zand? Dat maakt namelijk echt verschil. En die berekeningen maak ik dan.”

Vanuit de provincie komt er elke 12 jaar de plicht om alle dijken te toetsen en wordt er gecontroleerd of ze nog sterk, hoog of breed genoeg zijn. De grootste uitdaging voor Erik is om een slimme, technische, inpasbare oplossing te vinden, waarbij je tegelijkertijd ook rekening houdt met de omgeving. “Het is heel makkelijk om er een beetje grond op te gooien, zodat de dijk dan weer sterk en hoog genoeg is. Maar als er dan huizen op die dijk staan en er groeien bomen, dan kun je dat niet negeren. Het is een uitdaging om dan tegen redelijke maatschappelijke kosten een veilige oplossing te ontwerpen, te berekenen en te presenteren.”

Ieder zijn expertise
Bij Rijkswaterstaat werkt Erik aan de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda om de vele files terug te dringen. “Dat klinkt dan heel groot, maar ik werk aan een klein gedeelte van dit project. Ik bekijk wat voor grond en grondwater daar zit en wat je kunt doen om snel en efficiënt een mooie verbreding te realiseren. Ik hou mij voornamelijk bezig met de sterkteberekeningen van de grond. Met een groot team leveren we allemaal een klein stukje en met zijn allen, met ieder zijn expertise, werken we aan een mooi project.” 

De diversiteit aan projecten maakt het werkt als adviseur in de geotechniek voor Erik interessant. “Soms zit je in een weiland en soms zit je in de binnenstad in de achtertuin van mensen. Dat geeft een heel andere dynamiek aan het werk.”

Ervaringen delen
Met al die projecten aan ervaring heeft Erik in veel verschillende teams gewerkt. Om met andere vakgenoten gezamenlijk tot een goed resultaat te komen, vindt hij het leukste aspect van de projecten. “Het is heel leuk om een junior te kunnen helpen, maar ook goed om te leren van een senior die je nog eens wat uitlegt of terechtwijst. Soms hebben ze gelijk of zitten ze er helemaal naast. Maar die discussies zijn grappig, je leert ervan. En ook leer ik van een junior. Er is bijvoorbeeld veel geautomatiseerd met verschillende software. De schoolverlaters van 25 zijn daar veel handiger in dan ik en dan vraag ik hen om hulp. Als we dan uiteindelijk met z’n allen iets verzonnen hebben wat gebruikt gaat worden, dan hebben we een succes behaald.”

Ook buiten werktijd is Erik met zijn vak bezig. Zijn zoon treedt in de voetsporen van zijn vader en studeert civiele techniek. Het lesgeven sluipt er dan thuis nog weleens in. “Mijn zoon zit dan samen met de buurjongen hier aan tafel sommetjes te maken en dan vind ik het leuk om mee te doen en te helpen. Ik deel graag mijn eigen ervaring met anderen.”

Trots
Na jaren in de geotechniek gewerkt te hebben, zijn twee projecten hem het meest bijgebleven: het vergroten van de capaciteit tussen Schiphol-Amsterdam-Almere bij Rijkswaterstaat en het aquaduct onder de Vecht. “Schiphol-Amsterdam-Almere is een groot project van in totaal 4,6 miljard. Daar hebben ze een spoorviaduct, die hele grote boog, gemaakt. Dat is best iets om trots op te zijn.”

Ook op zijn bijdrage aan het aquaduct onder de Vecht is hij trots. “Het is toch de grootste van Europa. Nogmaals, ik lever dan een klein stukje vanuit mijn expertise aan deze projecten, maar ik heb er toch aan bijgedragen.”

Samenwerking met Van Dijk
Inmiddels werkt Erik al 12 jaar via Van Dijk Employment Services, en dat is niet zonder reden. “Jan van Workum en Jop Verhulst weten precies wat ik wel en niet kan. We maken onderling altijd de grap dat wanneer ik een klusje nodig heb, zij altijd wel iets voor mij weten te vinden. Ik mocht tot nu toe altijd op gesprek komen bij opdrachtgevers en ik ben altijd aangenomen. Zij kunnen die match gewoon heel goed maken. In het verleden heb ik met andere bureaus samengewerkt, waar dan met hagel werd geschoten en mijn cv dan overal en nergens zonder mijn weten terecht kwam. Dat werkt voor mij niet. Jop weet altijd de 100% match te maken, de communicatie is open en alles is bespreekbaar. Dat waardeer ik erg.”

Lees hier meer over het project A20 Nieuwerkerk aan den IJssel-Gouda.

 

Copyright ©2019 - Van Dijk Employment Services