Maatschappelijke thema’s gaan haar aan het hart. Maaike van Weering heeft zich de afgelopen 1 jaar en 8 maanden ingezet als projectleider van het Landbouwportaal van het hoogheemraadschap van Rijnland, een portaal dat duurzaam en toekomstbestendig ondernemen van agrariërs ondersteunt. We spreken haar over haar loopbaan en blikken kort terug op de afgelopen tijd bij Rijnland.
Zelden zit Maaike stil. Gedreven door oneindige nieuwsgierigheid is er maar weinig waar ze niet voor in is. Van unieke uitjes met vriendinnen tot een tochtje met de boot aan het einde van een werkdag. Om haar honger naar kennis te stillen, is ze altijd wel bezig met een cursus of opleiding om zichzelf te blijven ontwikkelen. Ze heeft een grote liefde voor dieren en de natuur en is daarnaast maatschappelijk betrokken waardoor haar behoefte groot is om in haar opdrachten maatschappelijk iets bij te dragen. Dat zit er al van jongs af aan in. “Ik ben opgegroeid op het platteland, waar ik al vroeg heb geleerd dat schapen die op hun rug liggen doodgaan. Ik heb heel wat schapen en andere dieren gered en verzorgd in mijn jeugd.” Maar ook het zorgen voor mensen vindt zij belangrijk. "Toen ik 15 was heb ik een boek gelezen over een vrouw die vertelde over haar persoonlijke ervaringen in een psychiatrische instelling. Dat boek heeft mij zo aangegrepen, dat ik ook graag in de psychiatrie aan de slag wilde.”
Resultaatgerichte verbinder
Ze kiest voor de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening en rond daarna de post-hbo-opleiding projectmanagement af, gevolgd door de opleiding verandermanagement. In 2020 heeft zij het Health Care Potential programma van het Erasmus Centrum voor zorgbestuur afgerond. “Ik ben mijn carrière begonnen binnen de forensische psychiatrie op de 24 uursafdeling waar ik aan de slag ging als forensisch psychiatrisch werker.” Daarna vervulde ze verschillende rollen binnen het sociaal domein, zoals project- en programmamanager, teamleider, adviseur, regiocoördinator en kwartiermaker. “Ik ben betrokken en oprecht geïnteresseerd in een ander. Daardoor leg ik makkelijk verbinding en ben ik goed in het bij elkaar brengen van partijen. Ik ga kritiek en obstakels niet uit de weg.”
Out of the box
In 2021 start ze via Van Dijk Employment Services als projectleider van het Landbouwportaal van het hoogheemraadschap van Rijnland. “Guido Lamet (consultant bij Van Dijk Employment Services) heeft mij benaderd voor deze opdracht en is out of the box gaan denken. Ik heb verschillende opdrachten in het sociaal domein gedaan, waaronder het stroomlijnen, vormgeven en implementeren van het subsidieproces bij een fusiegemeente. Veel componenten zijn bij organisaties hetzelfde, of dat nu bij een waterschap of gemeente is. Je hebt bij het ontwerpen, ontwikkelen of verbeteren van werkprocessen altijd met verschillende afdelingen te maken, zoals beleid, juridische zaken, subsidieverlening, archief, communicatie, informatisering en automatisering en financiën. Het is belangrijk om alles goed met elkaar af te stemmen en samen te werken om tot een goed ingericht proces te komen. Guido zag daar de link tussen de opdrachten die ik eerder heb gedaan en de opdracht voor Rijnland, waar ik de afgelopen tijd verantwoordelijk ben geweest voor het verbeteren van de werkprocessen en het goed functioneren van het portaal en het proces daarachter. Het hoogheemraadschap van Rijnland is een ontzettend mooi bedrijf dat erg belangrijk is voor de toekomst. Zij werken elke dag aan droge voeten en schoon water en dat wordt de komende jaren nog belangrijker. Het Landbouwportaal draagt bij aan de verbetering van een goede bodem en waterkwaliteit. Dus deze opdracht vond ik meteen erg interessant.”
Het Landbouwportaal is opgericht om agrariërs te ondersteunen bij het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit en om duurzaam en toekomstbestendig te ondernemen. Het portaal biedt ondersteuning op 4 thema’s: erfafspoeling mineralen en nutriënten, duurzaam bodembeheer, gewasbeschermingsmiddelen en perceel- en oeverinrichting en beheer. Via het Landbouwportaal kunnen agrariërs een kosteloze en onafhankelijke coach aanvragen die hen adviseert bij het verbeteren van de water- en bodemkwaliteit. Voor sommige maatregelen die geadviseerd worden kunnen agrariërs na het coachbezoek subsidie aanvragen.
Ervaring met van Dijk
Maaikes ervaring met Van Dijk is positief. “Ik vind het belangrijk dat er transparantie is over hoe je te werk gaat en over het tarief. Dan weet je waar je aan toe bent. Het contact is laagdrempelig en ik vind dat er een goede balans is tussen interesse vanuit Guido in hoe het project verloopt en het loslaten. Ik heb natuurlijk niet voor niets de stap gezet om zelfstandig te gaan werken, dus ik vind het fijn dat er respect is voor het feit dat je zzp’er bent.”
Terugblik
Op 30 augustus heef Maaike haar opdracht afgerond. “Ik ben heel blij om te zien dat er veel gebruik wordt gemaakt van het Landbouwportaal. Het aantal aanmeldingen is boven verwachting en dat is heel positief. De afgelopen tijd is er met allerlei verschillende disciplines, intern en extern hard gewerkt om het portaal zo goed mogelijk in te richten en prettig te laten werken voor de gebruikers en de verschillende medewerkers die aan het Landbouwportaal werken. Ik kijk terug op een enorm mooie samenwerking. Ik ben trots op alle stappen die we met elkaar gezet hebben.”
Meer weten over het project? Lees snel verder.